Advies drie wijkraden over Rabobrug

De ‘Rabobrug’ is een brug voor voetgangers en fietsers die Dichterswijk met de Binnenstad gaat verbinden over het station, ongeveer vanaf het nieuwe Rabo kantoor naar het Moreelsepark (zie de impressietekening hierboven). Er is lang over het project -dat deels door de Rabobank wordt gefinancierd- gediscussieerd. Het nu voorliggende definitief ontwerp is door de POS (Projectorganisatie Stationsgebied) aan de wijkraden van de drie aangrenzende wijken (Binnenstad, West en Zuidwest) gepresenteerd. We vinden het een mooi ontwerp, maar er is nog één heikel punt van discussie: de trappen die de brug met de NS-perrons verbinden (zie de tekening). Langs die trappen kunnen bewoners van de aanliggende wijken en medewerkers van de Rabobank met veel tijdwinst hun vanaf de perrons hun doel bereiken. Bovendien vergemakkelijken zij het overstappen voor de NS-reizigers, en dragen zij bij aan de veiligheid van de perrons middels een extra vluchtweg. Alleen… er is een oud contract tussen gemeente en Cório dat bepaalt dat alle reizigers die van het station naar de binnenstad gaan, door Hoog Catharijne moeten lopen! Daarom is de gemeente -na aanvankelijke toezeggingen- teruggekomen van het plan om de trappen aan te leggen. Maar naar nu blijkt komt zonder trappen het hele plan -zowel letterlijk als figuurlijk- op losse schroeven te staan! Letterlijk, omdat de trappen nodig zijn voor de zijdelingse stabiliteit van de brug. En figuurlijk omdat zij extra subsidie opleveren (in het kader van stimulering OV) het die plan financieel haalbaar maakt. Een mogelijkheid zou nog wel zijn om de trappen niet direct aan te leggen (of in elk geval, niet direct toegankelijk te maken bij voorbeeld door er hekken voor te zetten of er geen treden in te maken). De drie wijkraden hebben -gezien de grote voordelen- het College dringend geadviseerd de trappen wel direct aan te leggen.

Dit bericht is geplaatst in Adviezen, Openbaar Vervoer, Openbare ruimte, Project ontwikkeling stationsgebied, Stationsgebied. Bookmark de permalink.

1 Response to Advies drie wijkraden over Rabobrug

  1. Erik schreef:

    Het is belachelijk en schandalig dat de gemeente Corio zoveel macht laat uitoefenen over een ontwikkeling waar de Utrechtse burgers zo veel aan hebben. Corio geeft weer eens (voor de zoveelste keer) blijk van complete minachting voor de stad Utrecht en haar inwoners, het gaat hun alleen om geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *